top of page
6441e59a-df8d-433f-8c52-3ac4b8e46f13

ExoRo

EXORO este un concurs de robotică în care scopul principal este să faci un rover, asemenea celui de pe Marte, care să îndeplinească două misiuni: să măsoare date atmosferice cum ar fi presiunea, temperatura și umiditatea și să apuce un obiect cu un clește în așa fel încât să îl poată muta într-un alt loc.



Desfășurarea concursului


Legat de modul de desfășurare, în perioada pandemiei, a fost atipic, o parte din întâlniri având loc fizic, în timp ce alte ori am fost nevoiți să ne întâlnim online. După ce am construit robotul, l-am trimis cu un curier la București unde urma să aibă loc proba traseului. Odată ajuns la București, am avut posibilitatea sa îi controlăm roțile și cleștele de acasă, din


Brașov, prin internet, mai ales datorită faptului că avea o cameră cu ajutorul căreia puteam să vedem ce se petrece în jur. De asemenea, primeam datele de la senzori în timp real. Partea interesantă este că acest concurs, practic, s-a desfășurat online deoarece fiecare echipă a rămas acasă, însa roboții noștri au participat fizic la probe.


Obstacole

Cea mai mare provocare a fost faptul că nu aveam experiență anterioară în acest concurs și nu ne-am gândit din start la toate aspectele, precum design-ul robotului. Am folosit niște roți „de căruță” inițial, așa că am încercat să le schimbăm, însă am întâmpinat probleme deoarece, fiind mai subțiri, am folosit motoare slabe, care nu erau compatibile cu un alt model de roți. Alt aspect pe care îl pot considera un punct în minus îl reprezintă aspectul robotului, care arată ca o cutie, ceea ce nu l-a avantajat foarte tare. Comunicarea prin internet a fost de asemenea dificilă, fiind prima oară când am înceract să facem acest lucru. Dar, în ciuda tuturor obstacolelor, am reușit să facem o treabă grozavă.


Sfat pentru viitorii liceeni

Sfatul meu este să participați la astfel de concursuri deoarece formatul competiției este unul bine gândit, organizatorii fiind Agenția Spațială Română ROSA, iar oportunitățile sunt deosebite. Dacă ești pasionat de informatică, fizică și inginerie, acest concurs este o metodă excelentă de a exersa și experimenta practic teoria pe care deja o cunoști. Este important pentru viitor să încerci să găsești eficiența în viața de zi cu zi a ceea ce înveți la școală, iar noi, construind acest robot, am putut să vedem exact cum funcționează programele pe care le-am gândit.




Cel mai important aspect ramane însă faptul că lucurul în echipă este calea spre succes. Deși poate să sune clișeic, fiecare membru are calități unice și, fiind la început de drum, este necesar să învățați unii de la alții.


0 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page