Itym-ul este un concurs de matematică, al cărui scop principal este să învețe diferiți elevi din întreaga lume (în cea mai mare parte concurenții sunt din Europa și câteva țări din Asia) să cerceteze, să propună soluții și să dezbată diverse subiecte matematice.
Descrierea concursului
Concursul constă în mai multe meciuri în care tu, făcând parte dintr-o echipă, trebuie să joci ori rolul prezentatorului (cel care prezintă problema), al oponentului (cel care încearcă să găsească greșeli sau care adaugă comentarii pentru a-l pune în dificultate pe prezentator), al reviewer-ului (cel care rezumă discuția și pune întrebări pentru clarificarea problemei) sau al observatorului (care încheie dezbaterea cu un ultim rezumat al celor întâmplate). Nu este un concurs doar de matematica, ci și de comunicare, dezbatere și de înțelegere a problemelor.
Experiență personală
Inițial, mi-a fost foarte frică și eram foarte stresat, văzând cât de detaliat este subiectul, însă profesorii coordonatori au fost mereu de partea noastră, ne ajutau și își făceau timp întotdeauna pentru orice întrebări aveam. Astfel, în decursul primei săptămâni, de când am fost înscris la concurs, deja îmi trecuseră o mare parte din emoții și înțelegeam deja destul de bine cum funcționează concursul și ce trebuie să fac. Cu toate acestea, nu o să uit niciodată emoțiile pe care le aveam în ziua când a trebuit să-mi prezint problema într-un meet pe Zoom, în fața tuturor (juriului și celorlalți participanți, cu toții de diferite naționalități), sau când a trebuit să fiu opponent și să argumentez și să sesizez eventuale greșeli din soluția propusă de echipa din Belarus.
Până la urmă totul s-a terminat cu bine și a fost pe departe una dintre cele mai frumoase experiențe la care am luat parte. Acesta a fost cu siguranță un tip de concurs complet diferit de clasica olimpiadă de mate .Apropo stresul și emoțiile cred că erau datorate cel mai mult faptului că trebuia să prezint problema „live” în fața unor necunoscuți. În plus trebuia să o fac și în limba engleză. De asemenea, încă ceva, teoretic problemele se fac publice cu 3 luni înainte de începerea concursului, astfel toată lumea are îndeajuns de mult timp pentru a rezolva cele 10 probleme, nu ca la olimpiade sau la alte concursuri de matematică, unde în medie ai în jur de o oră pentru o problemă. În plus, problemele mi s-au părut foarte interesante, prezentând cerințe complet diferite față de ce eram eu obișnuit și ce lucrasem până atunci.
Un sfat pentru viitorii liceeni
Elevilor de clasa a 8-a, care intră acum la liceu, le sugerez să participe la cât mai multe concursuri de acest tip, orice frici sau nesiguranțe ar avea, pentru că, în final, vor învăța foarte multe lucruri interesante (multă matematică în cazul de față, dar și cum să interpreteze, cum să citească și cum să scrie un document matematic). Iar, toate aceste concursuri, nu doar că lasă o amprentă academică, dar apropie oameni din toată lumea și vor avea șansa de a cunoaște alți iubitori de matematică la fel ca ei.
コメント